Gelderland gaat toch geen apparaat gebruiken om de nekken van ganzen te breken. De Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) heeft dat donderdag besloten omdat er te weinig ganzen zijn aangetroffen op de plekken waar de nekken van de dieren gebroken zouden worden, zegt secretaris Teun Achterkamp.
Over het nekbreekapparaat van een particulier bedrijf is veel ophef ontstaan. De FBE wilde de zogenoemde cervicale dislocatie laten toepassen op 1.600 ganzen en kreeg daarvoor toestemming van de provincie, maar de politiek legde zich er niet bij neer. De PvdA stelde woensdag Kamervragen en de Dierenbescherming trok aan de bel.
Volgens de FBE was de verwachting dat er op zes locaties in de uiterwaarden elk vierhonderd tot zeshonderd wilde ganzen zouden zitten. Maar bij een laatste controle bleken er op elke plek maar enkele tientallen dieren te zijn. Dat zijn er volgens Achterkamp te weinig om het apparaat in te zetten. De FBE gaat onderzoeken hoe het kan dat de schatting zo afwijkt van de werkelijke aantallen ganzen.
Het was de bedoeling dat het bedrijf de ganzen bijeen zou drijven en ze dan een voor een de nek zou breken in een nieuw ontwikkeld apparaat. Onder aanvoering van de Gelderse Partij voor de Dieren wilden Statenleden zien hoe dat ging, eventueel op een videofilm, maar dat was volgens gedeputeerde Jan Jacob van Dijk niet mogelijk. Hij zei dat een dierenarts het apparaat had goedgekeurd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl